Вчені створили тест для виявлення діабету у немовлят. Новий підхід дозволяє в два рази поліпшити точність прогнозу розвитку діабету у новонароджених.

Звичайний аналіз крові за новою методикою дозволяє виявляти схильності до розвитку діабету першого типу у новонароджених. Про це йдеться в публікації видання Nature Medicine.

Група вчених з британського університету Ексетера створила методику, яка об’єднує певні генетичні фактори, спадкову схильність до діабету, а також пошук так званих острівців аутоантитіл.

Вони є біомаркерами, що визначають схильність до діабету.

Новий підхід дозволяє в два рази поліпшити точність прогнозу розвитку діабету у новонароджених, а також появи у дітей кетоацидозу, серйозного ускладнення даного захворювання.

«На жаль, зараз у 40% дітей з діагнозом діабет першого типу спостерігається розвиток кетоацидозу. Наша методика, що дає прогноз на ранніх етапах життя дітей, сприятиме правильному вибору тактики при лікуванні, підтримці здоров’я на належному рівні», — заявила провідний автор проекту, співробітниця медичної школи університету Ексетера Лаурік Феррат.

В даний час вчені проводять тестування методики в американському штаті Вашингтон. Вони припускають, що дана методика може бути застосована і при інших генетичних розладах, що розвиваються з дитинства.

За матеріалами Корреспондент.net